РФ обурилась через радянський пам’ятник у Празі, де хочуть встановити роз’яснювальні таблички

Четвер, 2 листопада 2017, 16:30

РФ обурилася публікацією у чеському виданні довкола ситуації з пам’ятником маршалу Івану Конєву, біля якого чеська влада має намір встановити додаткові роз'яснювальні таблички.

Про це ідеться у в коментарі, опублікованому на сторінці посольства РФ у Чехії в Facebook.

Посольство послалося на публікацію, що з'явилася днем раніше в газеті Hospodarske noviny.

У матеріалі, йдеться в коментарі посольства, "чеські журналісти, спритно жонглюючи висмикнутими фразами, спробували відвести увагу від суті пропозицій (старости району Прага 6. – Ред.) Олдржиха Коларжа розмістити "пояснювальну табличку" на пам'ятнику або ж взагалі прибрати його на закриту для громадськості територію російського посольства".

Посольство обурилося, що в публікації журналісти "забули" згадати про присвоєння маршалу звання героя Чехословаччини і почесного громадянина Праги "за звільнення Чехословаччини від нацистського поневолення". "Це свого роду спроба переписати історію", - стверджує посольство.

Посольство також виклало лист старости району, в якому йдеться, що пам’ятник вже тривалий час розпалює пристрасті та спричиняє чвари між місцевими жителями. Дехто вимагає взагалі прибрати його з публічного простору.

Пам'ятник Конєву в Празі 

В цьому контексті районна рада вирішила встановити пояснювальні таблички біля пам’ятника чеською, англійською та російською мовами, у яких викласти біографію маршала "з усіма її достоїнствами та недоліками". Якщо ж РФ на це не погодиться, то може забрати пам’ятник на територію свого посольства.

"Хотіли б нагадати, подобається це комусь чи ні, але саме з приходом Червоної Армії на завершальному етапі Другої світової війни на території нинішньої Чеської Республіки припинилася тривала з 1939 року німецька окупація…

Пам'ятник І. С. Конєва - це данина пам'яті та поваги всім, хто під його командуванням, не шкодуючи своїх життів, звільняв Чехословаччину від нацистського поневолення", - обурюються у посольстві РФ.

Зауважимо, що влітку з будівлі празької ратуші демонтували меморіальну табличку, присвячену маршалу Конєву. Як пише "Радіо Свобода", після реконструкції приміщення ця табличка була єдиною, яку не повернули на місце.