В Ірландії урядова криза, яка може ускладнити самміт ЄС щодо Brexit

П'ятниця, 24 листопада 2017, 13:39

В Ірландії набирає обертів політична криза, яка наступного тижня може завершитися голосування за недовіру уряду і це може мати наслідки для переговорів між Великою Британією та ЄС щодо Brexit.

Про це повідомляє EUobserver.

В Ірландії керує уряд меншості і він може програти голосування за недовіру, що призведе до нових виборів

Скандал спалахнув через віце-прем’єра Ірландії Францес Фітцджеральд. Її звинувачують в тому, що вона у 2015 році, перебуваючи на посаді міністра юстиції, знала про організовану кампанію проти інформаторів, що давали свідчення проти поліцейських, яких звинувачували у надмірному застосуванні сили.

Уряд прем’єра Лео Варадкара і його партія Fine Gael підтримують Фітцджеральд, але опозиційна партія Fianna Fail збирається провести голосування за недовіру.

Криза почалася всього за три тижні саміту ЄС у Брюсселі, а майбутнє кордону між Республікою Ірландією та Північною Ірландією є ключовим кроком у переговорах щодо Brexit.

На саміті Варадкар та 26 його колег з країн ЄС мають вирішити, чи досягнутий достатній прогрес у переговорах з Британією.

Тільки якщо всі 27 лідерів погодяться, що достатній прогрес є, тоді переговори перейдуть до наступного етапу. Варадкар фактично має право вето, але тепер незрозуміло, чи поїде він на саміт.