У ЄС заявили про зростання інтересу до розширення на Балканах

Вівторок, 28 листопада 2017, 13:14

Єврокомісар з питань європейської політики сусідства і переговорів з розширення Йоганнес Ган заявив про готовність ЄС розглянути питання приєднання до Євросоюзу країн Балканського регіону.

Про це повідомляє Reuters.

"У країнах-членах ЄС все більше бажання виступати за розширення (ніж рік тому)", - сказав Йоганнес Ган австрійській щоденній газеті Wiener Zeitung в інтерв'ю, опублікованому у вівторок.

Албанія, Македонія, Чорногорія і Сербія є офіційними кандидатами на вступ до ЄС, а Боснія і Косово домагаються того ж статусу. ЄС вважає регіон важливим для питань контролю міграції та боротьби із загрозами безпеці, зокрема що стосується втручання Росії та радикального ісламу.

Держави-члени зрозуміли, що "на Балканах можна досягти миру і що перспектива вступу в ЄС має життєво важливе значення для цього", - сказав Ган.

Західні Балкани та 20 мільйонів їхнього населення, що прагне розвивати свій добробут, є дуже привабливим ринком для блоку, сказав Ган, додавши, що "нова держава-член не є тягарем, а збагаченням".

Комісар сказав, що він не підтримує ідею Європи різних швидкостей. Замість цього необхідно докласти всіх зусиль для того, щоб слабші держави змогли сприяти зміцненню Європейського союзу, сказав він.