Болгарія готує заявку на перевірку готовності до впровадження євро

Четвер, 11 січня 2018, 13:50

Болгарія, спираючись на свої хороші макроекономічні показники, планує до кінця червня подати заявку на приєднатися до європейського механізму валютних курсів (ERM-2), щоб згодом впровадити євро.

Про це заявив міністр фінансів Болгарії Владислав Горанов, повідомляє Euractiv.

Як відомо, Болгарія вступила в ЄС у 2007 році, однак залишається членом блоку з найнижчим ВВП на душу населення, поступаючись Хорватії та Румунії.

Країни-члени ЄС можуть починати процес приєднання до ERM-2, що зазвичай триває два роки, лише отримавши зелене світло від Європейського центрального банку (ЄЦБ).

"Ми інтенсивно ведемо переговори з ЄЦБ, а також з державами-членами. Наша стратегія полягає в тому, що ми хочемо отримати їх впевненість у тому, що вони готові позитивно розглянути нашу заявку", - сказав Горанов.

"Швидше за все, ми звернемося до ЄЦБ в перші шість місяців (року)", - сказав він.

"Ми є невеликою та відкритою економікою, ми не можемо становити жодного ризику для єврозони та всієї системи в цілому. Приєднання Болгарії до єврозони є можливістю підвищення темпів зростання й зниження ризиків", - додав міністр фінансів Болгарії.

Нагадаємо, 1 січня 2018 року Болгарія вперше після вступу в ЄС перейняла головування у Раді Євросоюзу. Своїми головними завданнями у ролі головуючої країни Болгарія вважає підтримку безпечної, стабільної та солідарної Європи.