Роздача паспортів "під столом" не допоможе меншинам інтегруватися в ЄС - Клімкін

Четвер, 11 січня 2018, 16:15

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає, що нацменшини України досягнуть євроінтеграції тільки завдяки вступу країни до Євросоюзу, а не шляхом отримання паспортів інших держав.

Про це глава МЗС України заявив на брифінгу в Чернівцях 11 січня, повідомляє ZIK.

Відповідаючи на запитання журналіста, чи планує уряд врегулювати питання видачі Румунією паспортів представникам нацменшин, Клімкін зазначив:

"Я, як правило, намагаюся не проводити паралелі, оскільки вони в міжнародних відносинах недоречні, але хочу згадати, що я сказав у Будапешті, коли мене запитали щодо аналогічної ситуації з Угорщиною.

Я сказав чітко: я вважаю, що угорській громаді шляхом видачі паспортів допомогти не вдасться. І євроінтеграцію цій громаді таким чином не досягти".

"Так само ми ведемо діалог з нашими румунськими друзями. І я так само казав і попередникам пана Мелешкану (глава МЗС Румунії), і пану Мелешкану: шляхом видачі паспортів ми не досягнемо євроінтеграції румунської громади. Ми це досягнемо шляхом входження України до Європейського союзу", – повідомив Павло Клімкін.

"І саме це – шлях вперед. Румунія, до речі, це послідовно підтримує. І я вважаю, що тільки це – шлях вперед, а не роздача паспортів десь під столом. Це всі питання, які обов’язково у нашому дружньому діалозі – так само, як і по закону "Про освіту", – будуть врегульовані", – додав глава МЗС.

Як повідомлялось, Клімкін вважає, що Україна має більше робити для національних громад у сфері освіти.

У Чернівцях 11 січня відбувається зустріч міністрів закордонних справ України Павла Клімкіна та Румунії Теодора Мелешкану. Керівники зовнішньополітичних відомств обговорюють широке коло питань двосторонньої співпраці на міждержавному та регіональному рівнях.