Китай знову звинуватив США у порушенні його територіальних вод

Субота, 20 січня 2018, 15:01

У Пекіні заявили, що були змушені відправити військовий корабель, щоб відігнати ракетний есмінець США, який плавав біля рифу у спірному Південнокитайському морі.

Про це повідомляє AFP.

В МЗС Китаю заявили, що американський есмінець "Хопер" плавав в межах 12 морських миль (19 км) від острова Хуанянь в ніч на 17 січня без попередження Пекіна.

"Судно США порушило суверенітет та інтереси безпеки Китаю, й поставило безпеку довколишніх китайських суден під серйозною загрозою", - заявив офіційний представник МЗС Лу Кан.

Кільце з рифів, відоме як Скарборо, знаходиться близько 230 км (140 миль) від Філіппін в Південнокитайському морі, де претензії Пекіна спростовуються іншими народами.

Китай захопив рифи Скарборо в 2012 році після короткого протистояння з ВМС Філіппін. На мілководдя також претендує Тайвань.

Зазначимо, що Китай неодноразово заявляє, що кораблі США порушують його територіальні води. Так, у серпні минулого року Китай висловив "сильне невдоволення" США після того, як американський есмінець проплив у Південнокитайському морі поблизу острова, на який претендує Пекін.

Тоді американські чиновники заявили, що військові США будуть продовжувати плавати, літати та діяти там, де це дозволено міжнародним правом.