Росія дестабілізує Балкани, щоб завадити євроінтеграції регіону - Клімкін

Понеділок, 22 січня 2018, 16:41

Росія дестабілізує Балкани, намагаючись зашкодити європейській та євроатлантичній інтеграції всього регіону, зокрема Сербії.

Про це заявив глава МЗС України Павло Клімкін на прес-конференції, присвяченій підсумкам діяльності української дипломатії у 2017 році та пріоритетам 2018 року.

"Ми уважно слідкуємо за ситуацією на Балканах, де Росія намагається надзвичайно активно працювати, дестабілізуючи весь регіон, і намагаючись зашкодити його європейській і євроатлантичній інтеграції, зокрема щодо Сербії. І ми це знаємо", - сказав він.

Глава МЗС повідомив, що найближчим часом він відвідає Белград.

"Ми дуже уважно слідкуємо за ситуацією на Балканах, ми намагаємося розвивати наші зв'язки із всіма Балканськими країнами. Ми домовилися з моїм колегою, що я найближчим часом відвідаю Белград.

Будемо говорити й про політичний вимір, а також про економічний і гуманітарний виміри. Для нас дуже важливо, щоб уряд Сербії послідовно працював проти найманців на Донбасі, але також, хоча ми розуміємо, що Сербія формально не приєдналася до санкцій ЄС, не працював з окупованим Кримом. Це будуть мої ключові питання до діалогу з урядом Сербії", - сказав міністр.

Нагадаємо, посол України у Сербії неодноразово заявляв, що Сербія не реагує на дані щодо участі її громадян у війні на Донбасі.

Служба безпеки України 11 жовтня заявила, що лише на території, підконтрольній угрупованню "ЛНР", від початку конфлікту на Донбасі воювали більш як 300 громадян Сербії.