У Польщі не хочуть змінювати суперечливий законопроект про Інститут нацпам’яті

Середа, 31 січня 2018, 11:24

Глава МЗС Польщі Яцек Чапутович не бачить підстав змінювати законопроект про Інститут національної пам’яті, зміни до якого обурили Ізараїль та Україну.

Про це він заявив у інтерв'ю TVP1, повідомляє Onet.Wiadomosci.  

"Я не бачу жодних підстав для зміни поправки до закону про Інститут національної пам’яті. Ми все ще можемо пояснити, яка мета цього закону", - наголосив дипломат.

Він додав, що "поляки вели себе по-різному, але закон не про те, щоб не засуджувати ганебну поведінк". Чапутович підкреслив, що в питанні внесення поправок до закону вирішальне значення має його інтерпретація.

"Швидкі дії щодо Закону про Інститут національної пам'яті - це добре. Сейм суверенний, він не буде підгинатися під зовнішнім тиском", - підкреслив він.

Закон, схвалений польським Сеймом, вводить штрафи і тюремні терміни до трьох років за публічні заяви про причетність поляків до масового знищення євреїв та забороняє словосполучення "польські табори смерті", оскільки їх організував нацистський режим.

Крім того, закон криміналізує заперечення злочинів українських націоналістів проти поляків. МЗС України заявило, що Польща намагається зобразити українців "злочинними націоналістами".

31 січня нову редакцію закону про Інститут національної пам’яті Польщі розгляне Сенат Польщі.