Парламент Туреччини прийняв суперечливий закон про вибори

Вівторок, 13 березня 2018, 10:13

Парламент Туреччини прийняв суперечливий закон про модернізацію виборчого законодавства, який, на думку опозиції, може відкрити двері до шахрайства та поставити під загрозу справедливість голосування у 2019 році.

Про це повідомляє Reuters.

Законодавство формально дозволяє створювати передвиборні союзи, прокладаючи шлях для зв'язку між керівною партією президента країни та їхніми союзниками-націоналістами.

Прийняття цього законодавства в парламенті було очікуваним кроком, враховуючи його підтримку з боку керівної "Партії справедливості та розвитку" та націоналістичної "Партії національного руху".

Однак, як пише агентство, критики уряду б'ють на сполох з приводу цього закону.

Повідомляється, що нові зміни надають Вищій виборчій комісії владу щодо об'єднання виборчих округів і переміщення урн в інші райони. Згідно зі змінами, бюлетені дозволять приймати без штампа місцевої виборчої комісії.

Окрім того, представники сил безпеки будуть допущені на виборчі дільниці. В уряді вважають, що така міра допоможе викорінити залякування з боку забороненої в країні Робочої партії Курдистану.

У прокурдській Демократичній партії народів заявили, що такі заходи можуть призвести до переміщення виборчих урн з районів, де партія має сильну підтримку.

Як відомо, минулого року у Туреччині відбувся референдум з питання змін до конституції, за якими президент Реджеп Таїп Ердоган отримує всю повноту влади в країні. За внесення поправок до конституції віддали голоси  51,41% виборців (25 мільйонів 157 тисяч), проти висловилися 48,59% громадян (23 мільйони 779 тисяч).