Польща виділить майже 6 млрд євро на боротьбу зі смогом

Середа, 28 березня 2018, 13:23

Уряд Польщі виділить майже 6 млрд євро на боротьбу зі смогом в рамках програми під робочою назвою "Чисте повітря".

Про це заявив міністр охорони довкілля Польщі Генрик Ковальчик в ефірі "Польського радіо".

За його словами, в рамках програми "Чисте повітря", буде виділено 25 млрд злотих (близько 6 млрд євро) на боротьбу зі смогом.

Міністр запевнив, що Польща "прийняла близько до серця" проблему смогу. За його словами, що мета нової програми – зменшення викидів шкідливість пилу як промисловими об'єктами, так і побутовими.

"Ця програма охопить, в першу чергу, приватні будинки, які виробляють найбільше шкідливих викидів. Ми маємо намір пропонувати часткові компенсації в ході процесу термомодернізації та заміни джерел обігріву, тобто топок на інші джерела, які не виробляють шкідливий пил, наприклад, електричні або газові обігрівачі", - сказав міністр.

У четвер, 22 лютого, Європейський суд прийняв рішення про порушення Польщею директиви ЄС щодо якості повітря через перевищення одразу у кількох зонах норм забрудненості повітря.

Суд ЄС визнав, що Польща систематично, від 2007 року, не дотримувалася денних і річних допустимих норм часток пилу PM10 (діаметром 10 мікрометрів) у повітрі.

Наразі Польщі не загрожує покарання за порушення норм ЄС, однак якщо країна не поліпшить якість повітря, то Єврокомісія може вимагати запровадження щоденних фінансових санкцій до кількох сотень тисяч євро.