Лідери розділеного Кіпру проведуть неформальну зустріч 16 квітня

П'ятниця, 30 березня 2018, 15:20

Лідери двох етнічних громад розділеного Кіпру домовилися про неформальну зустріч 16 квітня, вперше після провалу мирних переговорів минулого року.

Про це заявили в місії Організації Об'єднаних Націй на Кіпрі, передає Reuters.

Зустріч між лідером греків-кіпріотів Нікосом Анастасіадісом та лідером турків-кіпріотів Мустафою Акінджі буде першою після провалу мирних переговорів, що пройшли в Швейцарії в липні 2017 року.

Зазначимо, що на переговорах обидві сторони розійшлися в поглядах щодо того, яку роль може мати в майбутньому Туреччина у врегулюванні ситуації Кіпру, що був розколотий після турецького вторгнення в 1974 році.

Повідомляється, що зустріч 16 квітня не віщує початок нового раунду мирних переговорів, однак може внести ясність щодо позиції сторін цього питання.

Нагадаємо, у липні минулого року генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив, що переговори про об'єднання розділеного острова Кіпр закінчилися без досягнення будь-якої угоди.

За інформацією Cyprus-mail, речник уряду Кіпру Нікос Христодуліс заявив, що наполягання Туреччини щодо збереження гарантій та своїх військ на території острова призвело до провалу переговорів під егідою ООН.