Порошенко їде в Брюссель, але засідання комісії Україна-НАТО під питанням

Четвер, 12 квітня 2018, 20:23

Українська делегація на чолі з президентом Петром Порошенком візьме участь у липневому саміті НАТО, однак питання проведення засідання комісії Україна-НАТО на рівні глав держав і урядів наразі залишається відкритим.

Про це повідомила віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Україна Іванна Климпуш-Цинцадзе, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"В України вже є запрошення для участі в саміті. Наразі йдеться про те, чи відбудеться, чи не відбудуться саме комісія Україна-НАТО на рівні глав держав і урядів. Тому українська делегація на чолі з президентом візьме участь у саміті, тому що вже є запрошення", - сказала Климпуш-Цинцадзе.

Вона зазначила, що для того, щоб відбулося засідання комісії, Україна має намір опрацьовувати це питання з міжнародними партнерами.

"Я сподіваюся, що в Угорщини вистачить здорового глузду для того, щоб перевести питання у двосторонньому порядку денному, саме в двосторонній порядок", - зазначила віце-прем'єр, відповідаючи на запитання про можливе блокування Угорщиною засідання відповідної комісії.

Вона додала, що Київ все-таки зможе вийти на конструктивний діалог із Будапештом.

"Мені здається, нам ще рано говорити про терміни надання ПДЧ, але безумовно, ми сподіваємося, що саміт, який відбудеться у Брюсселі, підтвердить ті наміри країн-членів Альянсу, які були задекларовані в 2008 році в Бухаресті щодо того, що Україна і Грузія будуть членами альянсу, і що наступний крок, для того, щоб це сталося - це надання ПДЧ", - сказала віце-прем'єр.

Нагадаємо, нещодавно міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто пообіцяв заблокувати участь президента Порошенка у саміті НАТО, який відбудеться в Брюсселі у липні 2018 року.

У лютому Будапешт заблокував вже друге міністерське засідання НАТО. Угорська влада пояснює, що таким чином вона тисне на Україну, вимагаючи перегляду мовної норму закону про освіту.