Генсек НАТО: військова мобільність у Європі буде провідним питанням саміту

Четвер, 19 квітня 2018, 17:48

Військова мобільність у Європі для зміцнення східних кордонів НАТО буде одним з провідних питань липневого саміту у Брюсселі.

Про це заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг під час візиту до Нідерландів.

"В останні кілька років НАТО збільшило військову присутність у Балтійському регіоні з місією повітряної поліції, більшою морською присутністю та додатковими сухопутними силами. На даний час ми не плануємо збільшувати військову присутність у регіоні, але ми хочемо зміцнити нашу здатність до відповіді у разі необхідності", - сказав Столтенберг.

Він зазначив, що на випадок необхідності у НАТО, крім чотирьох бригад у країнах Балтії та Польщі, мають бути готові спеціальні сили для швидкого розгортання на східному фланзі.

"І це буде одним з головних питань саміту у липні: підвищення готовності, що включає військову мобільність, здатність швидко переміщати війська у разі необхідності", - додав генсек НАТО.

Нагадаємо, у березні Європейський Cоюз представив план з підвищення військової мобільності в Європі, який дозволить військовій техніці та персоналу пересуватися швидше у випадку військових конфліктів.

План буде представлений урядам ЄС та Європейського парламенту для обговорення.

За підсумками минулорічної пілотної програми з виявлення слабких місць уздовж північноморських та балтійських маршрутів, де Росія регулярно проводить військові навчання, Єврокомісія визначить найкращі маршрути по всій Європі для проходження військового транспорту.