В Італії "Рух 5 зірок" запропонував коаліційні переговори "Демократичній партії"

Середа, 25 квітня 2018, 09:22

Італійський "Рух 5 зірок" запропонував лівій Демократичній партії розпочати переговори для того, щоб спробувати сформувати уряд і уникнути нових виборів.

Про це повідомляє Euractiv.

На виборах 4 березня "Рух 5 зірок" посів перше місце серед партій, але правоцентристський альянс отримав найбільше місць у парламенті. Ці політичні сили не домовилися про формування коаліції. Демократична партія стала третьою на виборах.

Заяви у вівторок Луїджі Ді Майо з "Руху 5 зiрок" та виконуючого обов'язки голови Демократичної партії Мауріціо Мартіна дали проблиск надії, що тупикова ситуація може зрушити з мiсця, однак занепокоєння в обох групах може призвести до зриву будь-якої спільної ініціативи.

"Я запросив Демократичну партію сісти за стіл переговорів не для того, щоб негайно підписати (урядову) угоду, але щоб побачити, чи є підстави для того, щоб об'єднатися", - сказав лідер "Руху 5 зірок" Луїджі Ді Майо.

Він визнав, що тижні обговорень з главою "Ліги" Маттео Сальвіні нi до чого не призвели, адже "5 зірок" вимагають від "Ліги" відмовитися від своїх виборчих союзників, у тому числі Forza Italia на чолі з колишнім прем'єр-міністром Сільвіо Берлусконі.

"Демократична партія" наполягала на тому, що після поразки на виборах вона піде в опозицію. Проте після зустрічі зі спікером парламенту керівництво партії заявило, що розгляне можливість переговорів з Ді Майо, якщо він публічно відійде від "Ліги". Після цього Ді Майо підтвердив, що він закінчує контакти з "Лігою".