Молдова переховує під фейковими іменами злочинців у міжнародному розшуку – ЗМІ

Четвер, 5 квітня 2018, 13:18

Розслідування молдовських журналістів виявило схему, за якою корумпована влада надає розшукуваним у світі злочинцям фальшиві документи, з якими ті можуть подорожувати по всьому світу.

Журналісти RISE Moldova виявили, що зловмисники можуть отримати захист держави всього за 10 тисяч доларів.

Щоб отримати нове ім’я, вони повинні звернутися у паспортний стіл і подати заяву про втрату радянського паспорта. За даними журналістів, державні службовці можуть підробити Держреєстр населення і видати новий паспорт громадянина Молдови.

Скільки іноземних злочинців переховуються в Молдові під фальшивими іменами, не відомо. У 2014 році співробітники Національного антикорупційного центру знайшли в будинку та в офісі співробітника відділу обліку і документування населення Кишинева леоніда Шандровського понад 500 паспортів радянського зразка.

Тоді співробітники правоохоронних органів повідомили, що держслужбовці використовували дані зі старих паспортів для виготовлення підроблених посвідчень особи людям, які не мають права на громадянство Молдови і перебувають в міжнародному розшуку.

RISE Moldova наводить історії кількох злочинців, яким вдалося отримати в Молдові фальшиві документи. Серед них - іспанський бізнесмен Рока Сампер Хорхе Ігнасіо, розшукуваний Інтерполом за розкрадання державних фондів.

Рока Сампер Хорхе Ігнасіо зник з поля зору іспанської влади в 2011 році. У Молдові він отримав документи на ім'я Георгія Ботнара за 10 тисяч євро. Два молдовських посередники і співробітники відділу по видачі документів в Кишиневі допомогли іспанцеві отримати документи, сфальсифікувавши Державний реєстр населення Молдови.