Порошенко розкритикував "Північний потік-2" перед візитом до Меркель

Понеділок, 9 квітня 2018, 13:52

Президент України Петро Порошенко напередодни візиту до Німеччини назвав газопровід "Північний потік–2" політичним хабарем і запропонував звернути увагу на українську ГТС.

Про це він заявив у інтерв’ю німецькому виданню Handelsblatt напередодні візиту до Німеччини.

Німеччина є однією з найбільших прихильних країн до будівництва газопроводу "Північний потік-2". Трубопровід, згідно з планом, пролягатиме по дну Балтійського моря з Росії до Німеччини і транспортуватиме російський газ до Європи.

Німеччина, називаючи "Північний потік-2" винятково комерційним проектом, дала дозвіл на його будівництво, у той час як низка європейських країн, зокрема країни Балтики та Польща, виступають проти.

"Північний потік-2" – це чисто політичний проект, який фінансується Росією. Вибачте за різкі слова: але "Північний потік-2" – це політичний хабар за лояльність до Росії", - зазначив український президент.

Порошенко назвав Москву вкрай ненадійним партнером і заявив, що реалізація газопроводу призведе до економічної та енергетичної блокади України. Він додав, що "Північний потік-2" не має еконмічного підгрунтя, адже існує український транзитний газопровід, транспортувати газ через який "можна значно дешевше". Крім того, зазначив президент, його можна легко і недорого модернізувати.

 "Транзитний газопровід через Україну може бути розширено без значних інвестицій. Просто запитайте нас замість того, щоб інвестувати 10 мільярдів доларів у "Північний потік-2", - сказав український президент.