Віце-прем’єр Хорватії подала у відставку через скандал

Понеділок, 14 травня 2018, 16:24

Прем’єр Хорватії Андрей Пленкович оголосив про відставку віце-прем’єра, міністра економіки Мартіни Даліч на тлі скандалу з електронним листуванням щодо концерну Agrokor.

Про це повідомляє видання Vecernji list.

"Після вчорашніх та сьогоднішніх розмов між мною і Мартіною Даліч було вирішено, що сьогодні вона оголосить про свою відставку, яку я приймаю" - сказав Пленкович.

Причиною відставки стало оприлюднене хорватськими ЗМІ листування Даліч з консультантами і адвокатами, які працювали над так званим "законом Agrokor", щодо процесу реструктуризації найбільшої приватної компанії на Балканах, чиї борги оцінюються як мінімум у 5,4 млрд євро.

Листування включало радницю прем’єр-міністра та секретаря Міністерства юстиції.

Через це листування опозиція почала вимагати відставки Даліч і прем’єр-міністра, а також проведення нових виборів.

Як відомо, Agrokor майже так само важливий для економіки Хорватії, як і туризм, доходи концерну складають 15% валового внутрішнього продукту.

Маючи близько 60 тисяч робочих місць, Agrokor є найбільшим роботодавцем на Балканах, крім того, до роботи з концерном залучена велика мережа постачальників, а це ще десятки тисяч робочих місць.

Криза спалахнула в січні минулого року, коли Agrokor відмовився від кредитної угоди з міжнародними кредиторами, що викликало сповільнення прибутків від облігацій.

Компанія заборгувала, зокрема, двом російським банкам Сбербанку та ВТБ, яким вона винна 1,1 млрд євро та 300 млн євро відповідно.