В уряді підбили підсумки 10 років членства України в СОТ

Середа, 16 травня 2018, 11:41

Набуття Україною повноправного членства у Світовій організації торгівлі надало поштовх для структурних змін в економіці країни, зокрема, шляхом адаптації її законодавства до світових правил.

Про це йдеться у повідомленні на сайті МЕРТ з нагоди 10-річчя членства України в СОТ.

В уряді відзначають, що приєднання до угод СОТ розширило можливості розвитку бізнесу та створило для нього низку переваг: поліпшення регуляторного середовища, спрощення зовнішньоекономічних торговельних процедур, доступу до іноземних ринків товарів та послуг, здешевлення імпортованої сировини та проміжної продукції, що використовується для власного виробництва, вирівнювання правил гри для малого та великого бізнесу, спрощення процедур сертифікації та стандартизації, можливість врегулювання поточних торговельних проблем і спірних питань як у дво-, так і багатосторонньому форматі та ін.

"До України відновлено довіру як до надійного та передбачуваного торговельного партнера в СОТ. Ми навчилися правильно використовувати інструменти та можливості цієї організації, аби вони працювали для бізнесу. Це вирішення торговельних спорів, оптимізація доступу до ринків країн, що вступають до СОТ, усунення бар’єрів на зовнішніх ринках, участь у глобальних торговельних переговорах для формування якісно нових параметрів світової торгівлі", - зазначила Торговий представник України Наталія Микольська.

За її словами важливим є те, що Україна має активну позицію в СОТ, що сприяє зростанню нашого експорту на зовнішні ринки.

Також, вступ до СОТ дозволив розпочати переговори щодо укладення угод про вільну торгівлю з основними країнами та "ринками у фокусі" для України, визначені Експортною стратегією, зокрема, з ЄС, Канадою, Туреччиною та Ізраїлем.

Серед головних досягнень останніх років в СОТ в уряді називають ратифікацію Україною низки нових угод, передусім Угоди про спрощення процедур торгівлі, та приєднання до Угоди про державні закупівлі.

Спільно з членами СОТ прийнято важливе рішення з експортної конкуренції, яким передбачено скасування експортних субсидій у сільському господарстві. Це забезпечує експортерам України рівні умови конкуренції з іншими світовими експортерами сільськогосподарської продукції.

"Не менш важливі досягнення – успішне проведення першого Огляду торговельної політики України – своєрідного "міжнародного аудиту" України у СОТ та забезпечення послідовної протидії, в рамках організації, торговельній агресії з боку Російської Федерації", - йдеться у заяві.