Бойкот Ізраїлю: Тель-Авів звинуватив ЄС у підтримці тероризму

П'ятниця, 25 травня 2018, 15:21

Ізраїльський уряд закликає Європейський Союз припинити фінансування неурядових організацій, які сприяють бойкоту проти єврейської держави. Ізраїль потрапив під хвилю критики через свої дії стосовно палестинців.

Про це пише DW.

Міністерство стратегічних справ Ізраїлю заявило, що ЄС порушив власну політику з питань, пов'язаних з "тероризмом".

"Ізраїль очікує, що ЄС діятиме з повною прозорістю і виявить обсяг фінансової допомоги для організацій, які мають відношення до терору і пропаганди бойкоту Ізраїлю", - йдеться в заяві.

Відомство представило список організацій, які нібито отримати гроші ЄС і закликають до бойкоту ізраїльських товарів. Деякі групи, стверджується в доповіді, мають зв'язки з терористами.

"Цим дослідженням ми також висловлюємо стурбованість тим, що гроші європейських платників податків використовується для підтримки зв'язків з терористичними організаціями", - зазначається у заяві.

МЗС Ізраїлю закликав ЄС "у повній мірі впровадити в практику своєї політики відмови від бойкотів проти Ізраїлю" і припинити фінансування груп, які сприяють антиізраїльським бойкотам.

ЄС заявив, що не мав жодних "зв'язків з урядом Ізраїлю", і що 28 членів блоку упевнені, що їхнє "фінансування не йде на підтримку тероризму" або бойкотів.

"Ми, звичайно, раді розглянути будь-які відповідні дані щодо діяльності, яка фінансується ЄС. Гроші з бюджету ЄС можуть бути витрачені тільки на цілі, для досягнення яких був укладений договір, за суворими правилами прозорості", - йдеться в заяві ЄС.

Ізраїль заявив, що вказані НУО отримали понад 5 мільйонів євро з бюджету ЄС до 2016 року.

Ізраїль звинувачує ряд НУО у зв'язках з палестинськими воєнізованими групами. Зокрема йдеться про Norwegian People's Aid, якій ЄС виплатив у 2016 році більш ніж в 1,7 млн євро. Група була оштрафована в США в квітні за звинуваченням у зв'язках з ісламістським угрупованням ХАМАС і "Народним фронтом звільнення Палестини". Вашингтон і Брюссель класифікували ці групи як терористичні організації.