Ізраїль пропонує Кіпру збудувати порт для доставки товарів в Газу

Середа, 27 червня 2018, 14:52

Ізраїль попросив уряд Кіпру проаналізувати можливість будівництва порту для транспортування товарів, призначених для Гази.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Такий об’єкт відкриє нову можливість для ввезення товарів в сектор Газа, який знаходиться під блокадою з боку Ізраїлю та Єгипту.

Згідно з пропозицією, на Кіпрі буде побудований спеціальний порт. Порт буде використовуватися вантажними суднами, що перевозять товари для Гази.

Портом буде управляти влада Кіпру за допомогою Ізраїлю та представників міжнародної спільноти. Вантажі будуть перевірятися за допомогою ізраїльського моніторингового механізму, щоб запобігти надходженню незаконних товарів в анклав, включаючи зброю.

Товар буде транспортуватися з Кіпру безпосередньо в Газу на поромі. В даний час товари, пов'язані з сектором Гази, перетинають два сухопутних кордони в Ізраїлі. ООН закликала Ізраїль створити більше можливостей для доставки товарів, оскільки багато людей в Газі живуть у бідності.

Міністр оборони Ізраїлю Авігдор Ліберман виступив з пропозицією після досягнення порозуміння з президентом Кіпру Нікосом Анастасіадесом під час офіційного візиту до Нікосії.

В той же час в офісі міністра заявили, що існують певні умови.

"Будь-яка ідея, спрямована на поліпшення гуманітарної ситуації, зумовлена вирішенням проблеми полонених (ізраїльтян, які перебувають у секторі Газа) та зниклих безвісти", - сказав представник офісу Лібермана.