Правозахисники звинуватили коаліцію під проводом США у воєнних злочинах у Сирії

Вівторок, 5 червня 2018, 11:16

Коаліція під проводом США несе відповідальність за застосування невисокоточної зброї по житловим кварталам під час звільнення сирійської Ракки від бойовиків "Ісламської держави" осінню 2017 року.

Про це йдеться у доповіді правозахисної організації Amnesty International, опублікованій 5 червня.

Представники організації провели розслідування, опитавши десятки свідків обстрілів та оглянувши саме місто. Експерти дійшли висновку, що саме Вашингтон відповідальний за використання невисокоточної зброї в густонаселених районах. 

Правозахисники вимагають незалежного розслідування операції зі звільнення Ракки і виплати належних компенсацій постраждалим. У заяві йдеться, що загибель мирних жителів в ході звільнення Ракки можна розцінювати як воєнний злочин.

Підтримувані США "Демократичні сили Сирії" розпочали операцію із визволення міста від ІД червня 2017 року. Ракку називали фактичною столицею ІД в Сирії. Ісламісти захопили Ракку в 2014 році.

"Перетворення цивільного населення або окремих цивільних осіб, які не беруть безпосередньої участі в бойових діях, об'єктом атак (прямих нападів на цивільних осіб) є військовим злочином", - йдеться у доповіді.

"Ісламська держава" захопила Ракку у 2014 році та зробила її своєю фактичною "столицею". Наступ проти ІДІЛ у Рацці сирійські повстанці на чолі з курдами розпочали на початку червня 2017 року під прикриттям авіаударів коаліції на чолі зі США. 17 жовтня підтримувані США "Демократичні сили Сирії" заявили про відновлення повного контролю над містом.