Бельгійський міністр: реформа системи надання притулку ЄС мертва

Вівторок, 5 червня 2018, 16:10

Європейські країни не домовилися щодо внесення змін до Дублінської угоди, яка регулює правила надання притулку для біженців у країнах ЄС.

Про це заявив державний секретар з питань міграції Тео Франкен, повідомляє Le Soir.

Сьогодні вранці в Люксембурзі відбулася неофіційна зустріч міністрів щодо реформування європейської системи міграції. 28 країн повинні були узгодити компромісний текст, підготовлений головуючою в ЄС Болгарією, який міг би стати основою переговорів і в подальшому затверджений на саміті ЄС.

Однак, за словами Франкена, висновок із дискусії дуже чіткий: текст не буде узгоджений з огляду на опозицію Італії на чолі з новим урядом та "відмовою Німеччини працювати над цим текстом".

"Я сам здивувався, але і через опозицію Австрії, який отримує в липні шестимісячного головування в ЄС, ми отримаємо повне скасування старого підходу", - сказав держсекретар.

"Австрія також оголосила, що вона відмовиться від поточної логіки, зосередженої на Дублінському регламенті, і зосередитися на захисті зовнішніх кордонів, а також відновлення довіри між країнами ЄС. Вони оголосили, що будуть пропонувати "нову перспективу", яку ми представимо на неформальній зустрічі в Інсбруку 11 і 12 липня", - додав він.

Франкен також заявив, що пропонував європейським колегам схему повернення човнів з мігрантами на африканське узбережжя.

"Необхідно збільшити присутність в регіоні, укласти угоду з Тунісом, як ми зробили це з Туреччиною, з тим, щоб повертати в Туніс мігрантів з лівійського узбережжя, тому що повертати їх до Лівії буде непросто", - сказав він.

Згідно з Дублінською угодою, лише та країна, що прийняла і зареєструвала біженця, відповідальна за надання йому права на притулок.

Однак через великий наплив біженців, який почався у 2015 році, деякі держави, що формують зовнішні кордони ЄС, припинили реєстрацію, тому що не можуть прийняти стільки людей. Біженці намагаються потрапити далі до західної Європи.