"Чудова зустріч, був смачний сік": Столтенберг не став коментувати свою сварку з Трампом

Середа, 11 липня 2018, 12:46

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг відмовився від коментарів щодо свого емоційного спілкування з президентом США.

Запитання про цю зустріч генсеку поставили під час його виступу на конференції NATO Engages, що відбувається в Брюсселі в рамках саміту НАТО.

Попри те, що суперечка Столтенберга та Трампа стала публічною, він не став визнавати цього факту.

"Сніданок з Трампом пройшов дуже добре, там був чудовий помаранчевий сік", - заявив він у відповідь на запитання про своє спілкування з президентом США.

На уточнююче запитання він відповів, що принципово не буде говорити про конфлікт з Дональдом Трампом.

"Так, у президента Трампа дуже пряма та відверта мова. І він часто дуже відверто показує на конкретні країни-члени... Та моя задача – зберігати єдність 29 членів Альянсу. Тому не буде дуже розумним, якщо я почну коментувати ідеї, які звучать", - пояснив Столтенберг.

Генсек НАТО також підкреслив, що внесок США у фінансування самого Альянсу не є найвищим у відсотках до американського ВВП.

"Внесок США в бюджет самого НАТО становить 22%, і це навіть менше у відсотках до ВВП, ніж вносять деякі інші країни. Водночас оборонні витрати США – значно вищі за всіх інших, і це також правда", - зауважив він.

Нагадаємо, Столтенберг розпочав зустріч із Трампом з розповіді про те, що витрати всіх партнерів на оборону зростають, 8 з 29 країн-членів НАТО виконують вимогу про 2% ВВП на оборону.

Але Трамп у відповіді заперечив, зробивши наголос, що США захищають Європу від Росії, в той час як європейські країни – заробляють гроші на торгівлі з РФ, а також спонсорують російську державу.