У НАТО прокоментували ідею Трампа збільшити видатки на оборону до 4%

Четвер, 12 липня 2018, 11:29

У НАТО заявили, що вітають прагнення союзників витрачати більше на оборону, але чинні домовленості передбачають витрати обсягом у 2% від ВВП.

Про це на полях саміту НАТО в Брюсселі заявив офіційний представник Альянсу,  коментуючи ідею Трампа витрачати на оборону 4% від ВВП, повідомляє "Європейська правда".

За його словами, про 4% Трамп уперше згадав напередодні під час зустрічі з лідерами Альянсу. Проте ні Трамп, ні жоден з лідерів пізніше не поверталися до цього питання.

За словами посадовця, НАТО підтримує прагнення союзників підвищувати оборонні витрати.

"Якщо сюзники хочуть витрачати більше  – будь ласка", - сказав він, проте наголосив, що чинні домовленості, досягнуті в Уельсі у 2014 році, чітко передбачають витрати у 2%.

"Є заява Трампа про 4%. Але є рішення НАТО, згідно з яким усі союзники, включно зі Сполученими Штатами, погодились витрачати на оборону 2%  від ВВП до 2024 року", - сказав посадовець.

Водночас він додав, що країни не повинні підвищувати оборонні витрати, бо цього чекає Трамп.  "Це в інтересах безпеки кожної держави і світу", - сказав він.

Нагадаємо, напередодні президент США Дональд Трамп заявив лідерам НАТО, що їхні країни мають збільшити видатки на оборону до 4% від ВВП.

У вівторок перед відльотом на саміт НАТО до Брюсселя Трамп заявив, що країни Альянсу повинні платити більше, а США - менше.