Данія готується до втручання РФ у вибори, Москва каже: немає сенсу через русофобів

П'ятниця, 27 липня 2018, 14:00

Російське посольство в Данії звинуватило уряд, опозицію та ЗМІ скандинавської країни в антиросійських настроях, які, за його словами, означають, що втручання Москви у данські вибори "не має сенсу".

"Оскільки немає ніякої різниці в русофобському підході між урядом Данії і опозицією, втручатися у вибори в Данії немає сенсу", - написало посольство в Twitter перед наступним повідомленням, що містить посилання на заяву, підписану послом Михаїлом Ваніним.

Ванін виступив проти "русофобських заяв" данських експертів і офіційних осіб.

Заяву, написану англійською мовою, повну граматичних та синтаксичних помилок, опублікували на сайті посольства Російської Федерації в Данії.

"Русофобські заяви в данських ЗМІ нас не дивують. Протягом останніх декількох років так звані данські експерти і аналітики щодо Росії з завидною завзятістю практикуються в тому, хто може представити найбільш яскраву антиросійську заяву, тим самим нагадуючи данському суспільству про власне існування. Жодної тверезої оцінки російсько-данських відносин і можливих шляхів виходу з нинішньої кризи ми не почули від данського наукового співтовариства", - йдеться в заяві Ваніна.

У статті, опублікованій газетою Berlingske, Ларс Фіндсен, глава агентства військової розвідки Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), заявив, що Данія готується до потенційного російського втручання у загальні вибори в країні в 2019 році.

"Поки ми сидимо тут, розмовляючи, ймовірно, хтось намагається отримати доступ до данських мереж", - сказав Фіндсен щодо кіберзагроз.

Оцінка ризиків FE в травні 2018 року виявила, що рівень загрози кібершпіонажу проти Данії "дуже високий".

"Я можу сказати вам, що росіяни активні в цій галузі", - сказав Фіндсен.

Посол Росії відхилив цю вимогу і критикував як Фіндсена, так і міністра оборони Клауса Хьорта Фредеріксена.

"Найбільш небезпечно, коли такі необґрунтовані заяви роблять професіонали, відповідальні за надання керівництву країни об'єктивної оцінки викликів і загроз, з якими в даний час стикається Королівство Данія", - написав Ванін.

"Раніше ми чули русофобські заяви міністра оборони Данії пана Клауса Хьорта Фередеріксена про нібито причетність Росії до результатів виборів і поширення фейкових новин. Тепер можна констатувати, що глава FE Ларс Йохан Фіндсен приєднався до антиросійської істерії", - продовжив він.