Асоціація з ЄС: молоко другого сорту прийматимуть до 1 січня 2020 року

Вівторок, 3 липня 2018, 14:41

До 1 січня 2020 року молоко другого класу буде прийматися переробними підприємствами на будь-які цілі.

Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

"З 1 липня нічого не змінилося, молоко 2-го ґатунку не відмінили. Селяни та всі ті, хто виробляє молоко, можуть спокійно його здавати на підприємства до 1 січня 2020 року. Тобто, на підставі чинного законодавства до 2020 року молоко абсолютно всіх ґатунків, у тому числі і другого, приймається і використовується молокопереробними підприємствами для харчових цілей", - сказала заступник міністра Олена Ковальова.

З 1 січня 2020 року по 1 січня 2022 року буде встановлено перехідний період, протягом якого молоко 2-го ґатунку буде продовжувати прийматись, але вже виключно в технічних цілях для виробництва нехарчових продуктів (наприклад, кормів для тварин або казеїну).

Разом з цим, з метою підвищення якості молока та встановлення єдиних, адаптованих до норм ЄС вимог щодо безпечності, якості та гігієни при виробництві та введенні в обіг молока, молозива та молочних продуктів, Мінагрополітики розробило проект наказу "Про затвердження Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів".

Вказані вимоги мають на меті запровадити належну виробничу практику виробництва, переробки, введення в обіг молока та молочних продуктів.

Як відомо, в рамках записаних в Угоді про асоціацію зобов’язань у сфері фітосанітарії було змінено стандарт, який стосується виробництва сирого коров’ячого молока. У новому ДСТУ 3662:2015 "Молоко-сировина коров'яче. Технічні умови" молоко ділиться на три сорти - екстра, вищий і перший.

Зник другий сорт, прописаний у старому стандарті від 1997 року і якому відповідає переважна більшість селянського молока. Попросту кажучи - цей сорт допускає значно більше забруднення сировини, ніж інші.

Детальніше читайте у статтях: "Заборона молока та інші жахи: правда і брехня про наслідки асоціації з ЄС" та "Чи позбавлять українців молока: ЄС розвінчує міфи про нові стандарти".