Німецькі неонацисти внесли до "списків ворогів" 25 тисяч осіб

Вівторок, 31 липня 2018, 16:08

Німецькі правоохоронці у ході обшуків, починаючи з 2011 року, виявили у членів праворадикальних рухів "списки ворогів", у яких зазначені паспортні дані, адреси і телефони 25 тисяч осіб.

Про це пише NTV.

У представників неонацистського угруповання "Націонал-соціалістичне підпілля" (NSU) виявили списки, що містять близько 10 тисяч прізвищ. Списки з 32 імен були виявлені після затримання військовослужбовця Бундесверу Франко А. і двох його спільників. Найбільше даних було вилучено у членів правої екстремістської групи "Північний хрест" (Nordkreuz) в 2017 році. 

У той же час неясно, наскільки реальна небезпека нависла над тими, хто потрапив в ці списки. Фігурантів не попереджали про потенційну загрозу.

Починаючи з 2011 року, Федеральне відомство з кримінальних справ (BKA) інформувало про потенційну небезпеку тільки трьох політиків, які вказані у "списках ворогів". У той же час як у випадку з NSU, так і після затримання Франко А., ВКА поінформувало правоохоронні органи федеральних земель про існуючі списки. Як випливає з відповіді уряду, саме земельні відомства відповідальні за інформування осіб, які опинилися потенційною мішенню екстремістів.

Опозиція розкритикувала уряд за рішення не інформувати осіб, що потрапили до списків.