Facebook розпізнав у тексті Декларації незалежності США мову ненависті

Середа, 4 липня 2018, 17:42

Соціальна мережа Facebook заблокувала допис, в якому цитувалася Декларація незалежності США. Автоматичний алгоритм визначив, що текст містить ознаки мови ненависті щодо індіанців.

Про це повідомляє портал Reason.

Уривок із декларації опублікувала на своїй сторінці у Facebook маленька громадська газета округу Ліберті у штаті Техас.

З 24 червня видання The Vindicator щодня публікувало уривки з декларації. Ідея полягала в заохоченні історичної грамотності серед читачів і була присвячена Дню незалежності США, який відзначають 4 липня – у день підписання декларації.

Перші дев'ять таких постів були опубліковані без проблем, але десятий так і не з'явився на сторінці видання у Facebook. Натомість редакція The Vindicator отримала повідомлення від соцмережі про те, що публікація "суперечить нашим стандартам щодо мови ненависті".

У неопублікованому дописі містилися параграфи 27-31 Декларації незалежності США, в яких колоністи докладно розповідають про всі непримиренні відмінності, які вони мали з британським королем Георгом III.

Точно невідомо, що саме не сподобалося Facebook, але редактор видання Кейсі Стінетт припускає, що це параграф 31, в якому короля жорстко критикують за розпалювання "внутрішніх повстань серед нас і за те, що намагався залучити жителів наших кордонів, нещадних індіанських дикунів".

Видалення допису було автоматичним, і Стіннетт надіслала відгук до Facebook, сподіваючись поспілкуватись з тим, хто "може звільнити Декларацію незалежності від обмежень щодо ворожнечі та ненависті".

The Vindicator призупинив публікацію наступних уривків, побоюючись, що це може призвести до видалення сторінки видання із Facebook.