У Туреччині оголосили остаточні результати виборів президента і парламенту

Середа, 4 липня 2018, 19:43

Центральна виборча комісія Туреччини оголосила офіційні результати дострокових виборів президента та парламенту, які відбулися 24 червня.

Про це повідомляє державне турецьке агентство Anadolu.

ЦВК підтвердив перемогу на президентських виборах Реджепа Тайіпа Ердоган. За остаточними даними він набрав 52.59% голосів, за нього проголосували 26 330 823 виборців.

Його головний опонент, лідер опозиційної Республіканської народної партії Мухаррем Індже, отримав 30,64% (15 340 321 виборців).

На третьому місці - лідер прокурдської партії Селахаттін Демірташ, який вів свою виборчу кампанію з в'язниці – у нього 8,40% голосів. Лідер "Хорошої партії" Мераль Акшенер підтримали 7,29% виборців. Ще два кандидати набрали менше одного відсотка.

Парламентські вибори виграла "Партія справедливості та розвитку" (АКР) Ердогана. Вона отримала 42.56% голосыв і 295 мандатів у 600-місному парламенті. АКР одноосібно на має абсолютної більшості, але вона йшла на вибори у блоці з Партією націоналістичного руху (МНР), і сукупно ці політичні сили мають 344 мандати.

Опозиційний блок "Національний альянс", до якого входять "Республіканська народна партія", "Хороша партія" та "Партія щастя", отримав 34,04% голосів і 189 мандатів.

Прокурдська "Партія демократії народів" набрала 11,70% голосів і має 67 мандатів у парламенті.

Після цих виборів Туреччина переходить до президентської форми правління, що було закріплено на референдумі минулого року.

Відповідно до внесених у Конституцію змін, президент країни матиме дуже широкі повноваження - він очолюватиме уряд країни і призначатиме на посади міністрів без згоди парламенту. Також він призначатиме керівників спецслужб та армії.