США закликали жителів Македонії прийти на референдум щодо зміни назви країни

Четвер, 2 серпня 2018, 09:48

Представник Державного департаменту США закликав жителів Македонії взяти участь у вересневому референдумі щодо угоди із Грецією про зміну назви колишньої югославської республіки.

Про це повідомляє The Associated Press.

Заступник помічника державного секретаря Меттью Палмер, який відвідав Македонію у середу, висловив підтримку укладеній у червні угоді та пропозиціям щодо членства країни в НАТО та Європейському Союзі.

Палмер зустрівся з керівниками країни в Скоп'є і заявив, що сподівається, що жителі Македонії "прийдуть і проголосують".

Як повідомлялося, парламент Македонії підтримав проведення 30 вересня референдуму про зміну назви країни, що відкриває їй шлях у ЄС і НАТО.

На референдумі громадяни повинні будуть відповісти на питання "Чи виступаєте ви за членство в Європейському Союзі і НАТО, приймаючи угоду між Республікою Македонією та Грецькою Республікою?"

Протягом декількох десятиліть дві країни вели суперечку щодо назви Македонії. Греція наполягає, що теперішня назва країни містить територіальні претензії щодо грецької провінції з однойменною назвою.

Згідно з укладеною нещодавно угодою, колишня югославська республіка змінить назву на Республіка Північна Македонія.