Найбагатший депутат Польщі вирішив вказати місце активісту, чию жінку-українку депортували

Понеділок, 20 серпня 2018, 15:31

Польський депутат фракції Kukiz'15 Марек Якубяк закликав голову ради фонду "Відкритий діалог" Бартоша Крамека - активіста, чию жінку днями депортували до України, їхати з країни за нею.

Про це передає Newsweek Polska.

Коли з'явилося рішення про депортацію Козловської, Якубяк написав у своєму Twitter: "Бувай, Крамеку, твоє місце біля дружини, я так думаю".

"Якщо жінку пана Крамека вислали з Польщі, то його місце поруч з дружиною. Так я розумію сім'ю. Людина, яка закликає або пише інструктаж, як повалити законно діючий в Польщі уряд, не викликає у мене й грама розуміння. Цей фонд працював на шкоду республіці", – переконаний депутат.

Якубяк - найбагатший депутат, власник пивоварних заводів, статок якого оцінюється понад 60 мільйонів злотих, зазначає видання. За три роки він став одним з головних голосів на правому боці політичної сцени, що загострило польсько-український конфлікт на тему історії.

Штаб-квартира "Відкритого діалогу" розташована у Варшаві. Крамек - відомий акціями протесту перед Сеймом і судами активіст, який бореться за громадянські права. У липні минулого року він опублікував на своїй сторінці у Facebook маніфест із закликом "скинути уряд" PiS. З тих пір фонд в стані перманентного конфлікту з урядом.

Як повідомлялося, Польща внесла українку Людмилу Козловську до Шенгенської інформаційної системи (SIS), що передбачає негайне вислання з ЄС, у той час Крамек заявив: польський уряд здійснює депортацію у відповідь на його громадську діяльність. 

Рішення про відмову в дозволі на постійне проживання в ЄС для віце-президента фонду Козловської прийняв голова Агентства внутрішньої безпеки Польщі.

За його словами, негативна відповідь, підготовлена департаментом контррозвідки Агентства внутрішньої безпеки, обумовлена "істотними сумнівами" щодо фінансування фонду "Відкритий діалог".