Фінські компанії скаржаться на дефіцит робочої сили: працівників заманюють зарплатами

Понеділок, 20 серпня 2018, 18:51

Близько половини фінських компаній заявляють, що стикалися з проблемами при заповненні вакантних місць. Це пов'язано із загальним економічним зростанням в країні.

Про це пише Yle.

За даними опитування, проведеного компанією Manpower, яка займається орендою робочої сили, спостерігається брак водіїв, обслуговуючого персоналу та прибиральників.

Мережа роздрібних магазинів Lidl цього літа провела рекламну компанію, за допомогою якої залучала нових співробітників рівнем зарплати. Компанія обіцяла платити на 10 відсотків вище, ніж визначено колективним трудовим договором.

"Ми з самого початку виплачуємо співробітникам більше, ніж зазначено в колективному договорі. Ми вирішили розповісти про це публічно, хоча у Фінляндії про це не прийнято говорити", – каже виконавчий директор Lidl Лаурі Сіппонен.

За словами Сіппонена, Lidl щорічно наймає сотні нових працівників. На даний момент новий логістичний центр в Ярвенпяя потребує 300 додаткових співробітників.

Конкуренти відкрито не відреагували на рекламну кампанію Lidl. У мережі магазинів "K" заявили, що зарплати співробітників, як правило, відповідають рівню, визначеному колективними договорами, але окремі підприємці можуть платити більше, якщо вважають це за доцільне. SOK відмовився коментувати рівень зарплат.

Lidl відкрив свій перший магазин в Фінляндії 16 років тому. З тих пір компанія неодноразово піддавалася критиці з боку профспілок, але зараз професійні об'єднання задоволені рішенням німецької мережі.

"У нас склалася така проблема, що у приватному секторі в сфері торгівлі і послуг мінімальний рівень зарплат, визначений в колективному договорі, на практиці є також максимальним", – говорить голова профспілки сфери послуг Анн Селін.

Рівень зарплат впливає на конкурентоспроможність фінської промисловості. Останніми роками зарплати фінських працівників практично не підвищувалися, що сприяло відновленню фінської експортної промисловості. У зв'язку із пожвавленням економіки збільшився попит на робочі руки, що в свою чергу може привести до виплати різних надбавок до зарплати.

У той же час Дослідницький інститут фінської економіки ETLA, близький до організацій роботодавців, попереджає про загрозу перегріву економіки. Швидке підвищення рівня зарплат призвело б до погіршення ситуації з зайнятістю та конкурентоспроможністю промисловості.

"З точки зору збереження балансу публічного сектора економіки було б добре істотно знизити безробіття. Якщо почнеться масове підвищення зарплат, це не допоможе в боротьбі з безробіттям", – говорить директор з досліджень ETLA Міка Маліранта.

Раніше повідомлялося, що у Фінляндії виник гострий дефіцит таксистів.