Президент Чехії запропонував Раді ЄС зняти санкції проти РФ

Середа, 29 серпня 2018, 16:37

Чехія повинна ініціювати обговорення зняття санкцій ЄС з Росії на засіданні Європейської ради.

Про це заявив президент Чеської республіки Мілош Земан, передає SeznamZpravy.

Земан висловив задоволення тим, що прем'єр-міністр Андрeй Бабiш виступив проти антиросійських санкцій. 

"Ці покарання не є корисними для обох сторін. Я радий, що прем'єр-міністр публічно заявив про їхню неефективність", - сказав чеський лідер.

Він запропонував Європейській раді почати обговорення їхньої доцільності. Чеська Республіка повинна активно працювати над цим питанням, підкреслив Земан.

"Новий уряд в Італії виступає проти санкцій, а Австрія після візиту Путіна заявляє про те ж саме", - зазначив глава держави. 

Попри те, що лідери Італії дійсно наполягають на знятті санкцій ЄС і хочуть просувати це питання на Раді ЄС, австрійський канцлер Себастіан Курц після прийому глави РФ запевнив, що Відень повністю прихильний єдиній позиції Європейського Союзу щодо Росії.

30-31 серпня всі 28 міністрів закордонних справ ЄС зустрінуться для переговорів у Австрії. Очікується, що під час зустрічі Лондон запропонує нові санкції проти РФ у відповідь на застосування хімічної зброї у Британії та Сирії.

31 липня Євросоюз запровадив санкції проти 6 російських компаній, які брали участь у будівництві Керченського мосту. Дипломати заявили, що було запропоновано 8 фірм, але дві були відкинуті після опозиції з боку Німеччини та Італії, які побоювалися шкоди для своїх ділових відносин з Росією.

Багато держав ЄС вигнали російських дипломатів через хімічне отруєння в Солсбері. Але опозиція з боку "голубів", до яких також належать Греція і Угорщина, заблокувала будь-які подальші заходи.

У липні кількість компаній РФ, які потрапили під санкції ЄС, збільшилася до 44. Крім того, ЄС запровадив заборону на в’їзд та заморожування активів для 155 осіб за цим режимом санкцій.