Макрон у Данії назвав французів "галлами, які опираються змінам"

Четвер, 30 серпня 2018, 14:52

Президента Франції Еммануеля Макрона розкритикували на батьківщині після того, як він назвав французів "галлами", які чинять опір змінам.

Про це повідомляє ВВС.

В ході візиту до Копенгагена Макрон високо оцінив економічну модель Данії - поєднання гнучкого ринку праці з щедрими соціальними пільгами.

Але він сказав, що культурні відмінності між "лютеранськими" датчанами і французькими "галлами" ускладнюють прийняття такої системи у Франції.

"Те, що можливо, пов'язано з культурою, люди відзначають їх власною історією. Ці лютеранські (датські) люди, які пережили трансформації останніх років, точно не є галлами, які чинять опір змінам", - сказав він.

Макрон вже давно заявляв про своє прагнення перебудувати ринок праці Франції в бік "скандинавської моделі".

Опозиційні політики швидко підхопили слова Макрона, багато хто критикує його відсилання на "галлів" - назва, яку дали римляни тим, хто жив в регіоні, який зараз займають Франція, Бельгія і Нідерланди.

"Судячи з його наповнених дурістю словами, Макрон в Данії не тільки дуже зневажливо ставиться до своїх власних людей, а й нічого не знає про галлів, які були відмінними винахідниками", - написав у Twitter лівий французький депутат Алексіс Корбе.

"Як завжди, він демонструє за кордоном презирство до французів. "Галли" будуть раді відповісти на його зарозумілість і презирство", - написала лідер французьких ультраправих Марін Ле Пен.

У потоці критики в соціальних мережах Макрон намагався уточнити свої слова, сказавши, що вони були сказані "з почуттям гумору".

"Я люблю Францію і французів, і я люблю в усіх її компонентах. Я люблю їх, ці галльські племена, мені подобається те, хто ми є", - сказав він під час візиту в Гельсінкі.

Представник уряду сказав, що Макрон мав на увазі політичні партії, коли говорив про галлів, що чинять опір.