Син глави зовнішньої розвідки РФ просив дозволу на проживання в Угорщині

Понеділок, 10 вересня 2018, 14:20

Людина, ім'я якої повністю збігається з іменем сина директора Служби зовнішньої розвідки Сергія Наришкіна, - Андрій Сергійович Наришкін - зверталася за отриманням дозволу на проживання в Угорщині.

Про це пише "Новая газета", яка провела спільне розслідування з угорським центром журналістики Direkt36 і новинним порталом "444".

За даними газети, посвідку на проживання в Угорщині просили також дружина сина глави СЗР Світлана Наришкіна і двоє його дочок. При цьому співпадають не тільки імена, але й дати народження. У матеріалі не сказано, чи змогли родичі Наришкіна отримати посвідку на проживання.

З 2013 року отримати дозвіл на проживання в Угорщині можна за допомогою інвестицій в угорські облігації через уповноважену угорською владою фірму. Потрібно вкласти як мінімум 300 тисяч євро, ще 60 тисяч євро - адміністративний збір. Після цього інвестор з дружиною і неповнолітніми дітьми можуть отримати посвідку на проживання в країні.

У документах, з якими ознайомилися журналісти, навпроти прізвищ Наришкіних була позначена адреса будапештського офісу фірми Voldan Investments з Ліхтенштейну. Ця компанія була уповноважена працювати з інвесторами з Росії, які хочуть отримати посвідку на проживання в Угорщині. 

Сергій Наришкін перебуває під американськими санкціями з 2014 року. До 2013 року його син працював заступником керівника апарату голови ради директорів російської держкомпанії ФСК ЄЕС. Останній бізнес, в якому він брав участь - петербурзькі торгові компанії "Фактор" та "Ленпромторг".

У списку на отримання посвідки на проживання в Угорщині також знайшли тезок заступника керівника держкорпорації "Росатом" Євгенія Євстратова. Крім того, в списках знайшли прізвища деяких російських політиків, а також людей, що працюють на держструктури, і керівників держкомпаній. Вони підтвердили виданню, що дійсно зверталися за дозволом на проживання в цій країні.