Мер - відкритий гей оголосив про запуск нового демократичного руху в Польщі

Середа, 5 вересня 2018, 10:29

Мер польського міста Слупськ Роберт Бедронь, який є відкритим геєм, у вівторок оголосив про запуск нового, за його словами, "продемократичного" руху, який покликаний кинути виклик правлячій правій партії Польщі.

Про це повідомляє Euractiv.

Про запуск політичного руху Бедронь заявив у той час, як Польща готується провести одразу чотири раунди виборів, як внутрішніх, так і європейських, у наступний 21 місяць.

"Наша мета номер один полягає в тому, щоб продемократичні сили виграли в Польщі з нашою групою, нашою політичною силою на передовій", - заявив 42-річний Бедронь журналістам в центральній частині Варшави.

"Я звертаюся до усіх, хто проголосував за "Право і справедливість", та розчарувався у партії", - додав Бедронь, назвавши новий демократичний рух "прогресивним". За його словами, до створення руху його надихнув успіх французького "En Marche!", який привів до перемоги президента Франції Еммануеля Макрона.

"Я готовий говорити з усіма, хто поважає польську Конституцію, для мене це найголовніше", - додав він на прес-конференції.

Ініціатива Бедроня з’явилася в умовах гострої тривалої конфронтації між Європейською комісією та урядом польської партії "Право і справедливість" щодо верховенства права у країні. У Брюссель розпочав безпрецедентну процедуру за статтею 7 щодо Варшави з приводу "системних загроз" для верховенства права через низку судових реформ. Цей крок може призвести до позбавлення Польщі права голосу в Раді ЄС.

Бедронь, який також є політологом, що захищає права ЛГБТ, став широко відомий у 2011 році, коли він першим з відкритих геїв був обраний членом парламенту в консервативній католицькій Польщі.