Лідер угорців Закарпаття в Брюсселі поскаржився на утиски Києва

Четвер, 11 жовтня 2018, 15:21

Голова Товариства угорської культури (КМКС) Закарпаття і народний депутат Василь (Ласло) Брензович у Брюсселі поскаржився на утиски закарпатських угорців.

Як повідомляє Mukachevo.net, на зустрічі обговорювалося становище закарпатських угорців. У ній взяли участь єврокомісар з питань освіти, культури, молоді Тібор Наврачич та президент Європарламенту Антоніо Таяні.

Брензович заявив, що українські "заходи проти національностей перешкоджають встановленню миру та стабільності" на Закарпатті.

За його словами, "умови проживання угорців на Закарпатті різко погіршились", а причина цьому – негативний образ угорської меншини в українських медіа. "В українських ЗМІ практично нема позитивних новин про угорську громаду, вони вважають їх ворогами, так само як і Угорщину", - заявив Брензович.

Лідер угорців також засудив "необґрунтовані перевірки угорської інтелігенції, представників КМКС та влади з числа угорців на кордонах за сприяння СБУ".

"Дуже важко терпіти те, що відбувається на державних кордонах, і ми бачимо, що ці заходи явно націлені проти угорців. Ніколи ще становище угорців в історії незалежної України не було таким поганим", - сказав Брензович.

За даними видання, єврокомісар Тібор Наврачич заявив, що про ситуацію на Закарпатті він інформує єврокомісара з питань розширення ЄС Йоганнеса Гана. Наврачич пообіцяв звернутися до єврокомісарів з регіональної політики Корини Крецу та глави дипломатії ЄС Федеріки Могеріні, аби вони уважно стежили за питаннями, які зачіпають закарпатських угорців.

Антоніо Таяні, президент Європарламенту, під час зустрічі підкреслив, що "меншини для Європи є дуже важливими". За даними видання, він пообіцяв проконсультуватися з Петром Порошенко і попросить його захистити права меншин в Україні.