Вибори у Люксембурзі: партія прем’єра може втратити більшість у парламенті

П'ятниця, 12 жовтня 2018, 17:21

Партія прем'єр-міністра Люксембургу Ксав'є Беттеля може втратити більшість у парламенті після виборів, які відбудуться у неділю.

Про це повідомляє Politico.

Беттель перебуває на посаді з 2013 року, а його "Демократична партія" разом із партією "Зелених" та Люксембурзькою соціалістичною робітничою партією утворила "Гамбійську коаліцію" – така назва через поєднання партійних кольорів та їх схожість з прапором африканської країни. Це перша трипартійна коаліція в історії Люксембургу.

Останні опитування свідчать про те, що партія Беттеля та "Зелені" можу втратити позиції в парламенті, тоді як рейтинги опозиційної Християнсько-соціальної народної партії (CSV) зростають.

За люксембурзької системи, навіть якщо CSV збільшить свою частку депутатів в парламенті, їй, швидше за все, все одно доведеться вступати в коаліцію, щоб отримати 31 місце в 60-містному парламенті, щоб сформувати уряд.

Лідер CSV Клод Візелер заявив, що погодиться вести переговори про формування коаліції з усіма партіями, окрім ультраправої "Альтернативної демократичної реформістської партії" (ARD).

Слід зазначити, що люксембуржці складають лише 52% населення країни і лише вони мають право голосу. Тобто за склад парламенту голосуватиме тільки половина жителів країни. Голосування у Люксембурзі є обов'язковим для громадян.