Польща може зобов’язати іноземців робити щеплення, каже про "великі проблеми" в Україні

Середа, 17 жовтня 2018, 15:18

У Польщі триває робота над змінами положень про щеплення іноземців, які прибувають до країни, задля поліпшення охорони здоров’я поляків.

Про це заявив головний санітарний інспектор Польщі Ярослав Пінкас, пише "Польське радіо".

Він наголосив на тому, що рівень вакцинації, зокрема в Україні, різко зменшився.

"Оскільки ми маємо польсько-український кордон, то мусимо убезпечити наших громадян. Ми хочемо, аби іноземці, які приїжджають до Польщі, розуміли, що у Польщі є календар профілактичних щеплень, що поляків вакцинують", - сказав він.

"Є проекти, зокрема, аби ми вимагали від іноземців з-за меж Шенгенської зони підтвердження про зроблені щеплення", - сказав Пінкас, підкреслюючи, що в Україні є "велика проблема" з кором і туберкульозом.

Зміна положень, як сказав інспектор, має бути здійснена швидко. "Нині ми співпрацюємо з Міністерством внутрішніх справ та адміністрації на тему проектів; вони мають бути раціонально впроваджені", - підкреслив він.

Пінкас визнав, що у Польщі є власні проблеми, серед яких назвав "збільшення проепідемічного руху", бо, як зауважив, "інакше рух проти щеплень назвати не можна".

"Мусимо навчати і виховувати, що найбільшим благом, яке ми отримали від науки, є профілактичні щеплення", - підкреслив він.

На його думку, йдеться про "велику загрозу навколо наших кордонів не тільки на східному, але також на західному кордоні".

"Ми є одним глобальним селом. Не можна дозволити, щоб у Польщі вибухла епідемія", - наголосив головний санітарний інспектор.