В Італії зникло альпійське Блакитне озеро

П'ятниця, 26 жовтня 2018, 11:59

В італійських Альпах після посушливого літа зникло високогірне Блакитне озеро або ж Лаго Адзурро.

Як повідомляє видання La Provintia di Sondrio, водойма висихає вже не вперше у своїй історії.

Озеро розташоване у провінції Сондріо в Альпах на висоті 1853 метрів. Про його зникнення повідомив у Facebook Марко Пульєзе, який піднявся у гори сфотографувати водойму. Він опублікував два фото, зроблені в одну і ту ж пору у 2017 та 2018 роках. На новішому знімку водойми немає.

"Можливо, було б доцільно почати думати про те, щоб не витрачати даремно воду. Вчора мені було боляче бачити стан Блакитного озера", - написав Пульєзе, додавши, що цього спекотного року він фіксував зниження рівня води і в інших озерах, зокрема, озера Комо.

Як пише видання, Адзурро зникає вже не вперше. У 2005 році озеро висохло на цілий рік включно з літом. Пізніше озеро внесли у список "Місць природи, які не можна забути", складений Італійським фондом захисту навколишнього середовища.

Після епізоду зі зникненням 12-річної давнини озеро, яке живиться підводними джерелами, завжди поверталось із настанням літа. Проведені на місці дослідження з’ясували, що висихання водойми не обов’язково пов’язане із сухими та спекотними сезонами.