Саміт щодо Сирії: лідери 4 країн вимагають тривалого перемир’я

Неділя, 28 жовтня 2018, 11:59

Лідери Росії, Німеччини, Франції та Туреччини наголосили на важливості тривалого перемир’я у Сирії і зустрічі комітету, який займеться створенням нової конституції вже до кінця року.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на декларацію саміту чотирьох країн щодо Сирії, який відбувся в суботу у Стамбулі.

Анкара, яка підтримує у Сирії певні групи повстанців, що виступають протии правлячого режиму, і Москва, яка є найбільшим союзником президента Сирії Башара Асада, минулого місяця уклали угоду щодо створення демілітаризованої зони у північно-західному регіоні Ідліб.

"Росія і Туреччина уклали угоду, яка має суворо дотримуватися. У цьому сенсі були зроблені всілякі запевнення. Ми будемо дуже пильними у забезпеченні того, що ці зобов'язання виконуються, а перемир'я стабільне та тривале" - сказав президент Франції Еммануель Макрон.

"Ми розраховуємо, що Росія застосує свій вплив на режим, який зобов'язаний їй своїм виживанням" - додав він.

Лідери чотирьох країн висловили підтримку політичному врегулюванню в Сирії, закликаючи сторони до активного вкладу в даний процес.

У декларації підкреслюється, що військового шляху врегулювання сирійського конфлікту немає.

Учасники саміту закликали створити до кінця року Конституційний комітет, що стане поштовхом для реформ в Сирії і сформує умови для проведення виборів у цій країні.