Канцлер Австрії в Петербурзі підтримав газопровід в обхід України

Четвер, 4 жовтня 2018, 11:20

Канцлер Австрії Себастіан Курц під час зустрічі з Владіміром Путіним у Санкт-Петербурзі у середу підтримав реалізацію газопроводу "Північний потік-2", який доставлятиме російський газ у Європу в обхід України.

Про це повідомляє Kurier.at.

За його словами, мова йде про забезпечення енергетичної безпеки Європи через різні джерела і маршрути. Канцлер також підкреслив, що Європейський Союз має свої інтереси і в той же час діє "відповідально".

Курц також зазначив, що європейські країни-учасниці проекту газопроводу підтримують його будівництво. "Я хочу вас запевнити, що європейські країни, які беруть участь в цьому проекті підтримують цей проект, ставляться до нього позитивно і хочуть реалізувати спільно", - цитує канцлера Австрії російське агентство ТАСС.

Окремо Курц наголосив на необхідності зберегти за Україною статус держави-транзитера. "Інтереси України як важливої транзитної країни повинні бути збережені", - сказав він.

Як відомо, з кінця 2019 року газотранспортний коридор "Північний потік-2" повинен транспортувати близько 55 млрд кубометрів російського природного газу щорічно з РФ через Балтійське море до Німеччини.

Супротивники проекту - у тому числі Польща, країни Балтії, Україна, Молдова, США та Данія - стверджують, що "Північний потік-2" збільшить залежність ЄС від "Газпрому", який вже постачає близько третини об’ємів газу в ЄС.

Президент США Дональд Трамп заявив, що проект газопроводу "Північний потік-2" зробить Німеччину повністю залежною від російської енергії.