Порошенко розповів, як "тиснув на ЄС", коли помилявся з датою безвізу

П'ятниця, 23 листопада 2018, 13:38

Президент Петро Порошенко розповів студентам, як використовував помилкові дати початку дії безвізу, які сам оголошував, для "тиску на ЄС".

Про це він заявив під час зустрічі зі студентами Національного торгово-економічного університету в п'ятницю в Києві, відповідаючи на питання щодо дати вступу України в ЄС, повідомляє "Європейська правда".

"Друзі, не ведіться на ці питання, бо як тільки хтось схопиться за дату, далі буде казати: "Зрада! Це кінець! Все пропало". Це те саме, що було з безвізом", - зазначив президент.

Порошенко пояснив, що неправильно озвучені дати насправді допомагали йому вести переговори з європейськими партнерами.

"Мені це було потрібно як інструмент тиску на наших партнерів. Розкриваючи таємниці дипломатичної роботи… (потрібно було) іти до них і казати: "Ну, я вже пообіцяв в Україні. То ви щось робіть", - каже глава держави.

"Перший раз дата була названа 27 листопада. Потім – 1 лютого. Потім… чотири рази переносилося, і у нас тут біснувалося все… Коли 11 червня двері безвізу відкрилися, ті, хто критикував – розгубилися", - додав він.

Зауважимо, що першою датою початку дії безвізу Порошенко називав не 27 листопада, а 1 січня 2015 року. Таку дату він анонсував під час своєї інавгурації у червні 2014 року. 

Згодом Порошенко заявив про скасування віз у травні 2015-го.  У квітні 2016 року пообіцяв, що безвіз буде "за кілька місяців". У серпні 2016 року прогноз трансформувався у "лічені тижні". На початку вересня 2016 року президент пообіцяв безвізовий режим "цієї осені", у жовтні - "не пізніше 24 листопада". Детальніше про безвізові обіцянки президента - у матеріалі "Порошенко та порожнеча. Чому Україна не отримає безвіз у листопаді".

Безвізовий режим між Україною та ЄС набув чинності 11 червня 2017 року.

Раніше Порошенко заявляв, що перша річниця дії безвізового режиму між Україною та ЄС стала відповіддю усім "зрадофілам".