У Болгарії шахтарі протестують проти відмови від електростанцій на вугіллі

Четвер, 29 листопада 2018, 17:03

Шахтери та працівники однієї з найбільших у Болгарії вугільнихелектростанції Maritsa East 2 влаштували акцію протесту в Софії, щоб захистити свої робочі місця та закликати уряд підтримати енергетичне виробництво на вугільному паливі.

Про це повідомляє Reuters.

Більше 1000 осіб закликали уряд гарантувати, що він не буде закривати шахти та електростанції на півдні Болгарії, незважаючи на те, що Євросоюз наполягає на декарбонізації економіки блоку до 2050 року.

Збільшення цін на європейські дозволи на викиди збільшило фінансові втрати державної електростанції Maritsa East 2, і працівники побоюються можливого закриття.

За словами протестуючих, будь-який крок до закриття електростанції може призвести до нестачі електроенергії або зростання цін на неї. Станції на вугіллі виробляють понад 40% електроенергії в Болгарії. Уряд заявив, що вона буде працювати, щоб вони продовжували діяти.

Профсоюзи кажуть, що вугільний комплекс забезпечує засоби існування для більш ніж 100 000 осіб у найбіднішій країні ЄС.

Уряд Болгарії раніше подав протест рішення Європейської комісії про накладення більш суворих обмежень для вугільних станці заводах. Maritsa East 2 стала першою вугільною електростанцією, яку звільнили від необхідності відповідати новим допустимим нормам забруднення в ЄС.

Нагадаємо, у Німеччині 20 тисяч шахтарів влаштували акцію протесту у місті Берггейм, вимагаючи захисту своїх робочих місць від планів поетапного закриття виробництва електроенергії на вугіллі.