Політична криза у Швеції: центристи відмовилися підтримати кандидата у прем'єри

Понеділок, 10 грудня 2018, 13:22

Центристська партія Швеції заявила, що буде голосувати проти призначення лідера соціал-демократів Стефана Льовена на посаду прем'єр-міністра, оскільки він відхилив їхні політичні вимоги.

Про це повідомляє Reuters.

"Нам потрібно буде побачити набагато більш ліберальні політичні реформи, щоб центристи мали змогу домовитися і дозволити Стефану Льовену працювати ще чотири роки", - сказала лідер партії Анні Луф.

Центристська і Ліберальна партії минулого місяця заявляли, що готові підтримати Льовена, якщо він прийме низку важливих політичних компромісів, включаючи зниження податків та більш ліберальний трудовий закон.

Швеція перебуває без уряду з 9 вересня після парламентських виборів. Відмова центристів підтримати Льовена не дасть йому змоги зібрати достатньо голосів у парламенті.

За інформацією The Local, спікер парламенту Андреас Норлін оголосить наступний крок у процесі формування уряду сьогодні після зустрічі з Льовеном.

Спікер раніше мав намір просити парламент проголосувати за Льовена як кандидата в прем'єр-міністри, і перша можлива дата парламентського голосування буде в середу, 12 грудня.

Однак голосування можуть відкласти, якщо є вагомі підстави, наприклад, якщо Льовен зможе переконати спікера, що він веде продуктивні переговори з іншими лідерами партії та потребує трохи більше часу, щоб досягти компромісу з ними.

Парламент раніше вже відхилив кандидатуру лідера поміркованої партії Ульфа Крістерссона. Голосування за Льовена буде другою спробою призначити прем’єра. Якщо парламент чотири рази не підтримає жодного кандидата, автоматично призначаються дострокові вибори.