Сенат Італії схвалив погоджений з Брюсселем проект бюджету

Неділя, 23 грудня 2018, 15:11

Сенат Італії у ніч на неділю підтримав проект бюджету на 2019 рік, щодо якого Рим та Брюссель вели суперечку декілька місяців.

Про це повідомляє агентство Reuters.

Щоб набути чинності з початку нового року, бюджет повинен бути затверджений нижньою палатою парламенту до 31 грудня.

Минулої середи Європейська комісія досягла компромісу з Італією про бюджет на 2019 рік після декількох місяців словесної суперечки. Таким чином Риму вдалось уникнути дисциплінарних заходів з боку ЄС.

Втім зміни до бюджету потребували значного переписування проекту, тому у суботу остаточний текст бюджету надійшов до Сенату в останній момент. Це викликало критику опозиційних депутатів.

Демократична партія заявила, що попросить головний італійський суд винести рішення про конституційність цього кроку, заявивши, що для обговорення законопроекту було недостатньо часу.

У неділю віце-прем'єр Луїджі Ді Майо заявив на Facebook, що досягнення угоди з ЄС неминуче означало, що для представлення проекту бюджету перед парламентом знадобиться більше часу. "Я розраховую на остаточне затвердження бюджету 27-28 грудня", - сказав він.

У жовтні популістська правляча коаліція Італії оприлюднила проект бюджету, який передбачав прогнозований дефіцит ВВП у розмірі 2,4% у порівнянні з 1,8% цього року. В результаті компромісу з Брюсселем Рим зменшив свій прогноз дефіциту на наступний рік до 2,04% ВВП. Рим також знизив прогноз економічного зростання з 1,5% до 1%.

Італія ризикувала потрапити під санкції ЄС, якби не переглянула свої плани зі збільшення витрат на наступний рік. Єврокомісія назвала їх "безпрецедентним" відхиленням від фінансових правил єврозони.