МЗС Чехії закликало посла Китаю видалити пост про результати зустрічі з прем'єром

П'ятниця, 11 січня 2019, 10:29

Міністр закордонних справ Чехії Томаш Петршичек повідомив послу Китаю Чанг Мін Тіну, що публікація змісту неформальних переговорів з головою чеського уряду була "невдалим" рішенням.

Про це пише Radio Praha.

У грудні чеське національне бюро кібербезпеки заявило, що використання продукції виробництва китайських компаній Huawei i ZTE є потенційною загрозою для безпеки країни. Після цього китайський посол у Празі, зустрівшись із прем'єр-міністром Андреєм Бабішем, написав у Facebook, що уряд визнав помилкою доповідь і вже виправляє помилку. Однак пізніше Бабіш назвав слова посла брехнею.

Петршичек висловив надію на те, що подібні "непорозуміння" повторюватися не будуть, і назвав інцидент "закритим". Він також рекомендував послу Китаю віддати розпорядження видалити зі сторінки посольства Китаю в Facebook пост, в якому він прокоментував зміст грудневої зустрічі з Бабішем.

Напередодні прем'єр наказав 160 ключовим державним і приватним організаціям, які мають вирішальне значення в управлінні державою, перевірити, чи не є вони вразливими до атаки у зв'язку з використанням програмного забезпечення або пристроїв Huawei та ZTE.

Низка держав, зокрема США, Австралія, Велика Британія та Японія, наклали значні обмеження на Huawei і ZTE через побоювання щодо національної безпеки. Huawei запевняє, що її устаткування безпечне. Уряди країн насамперед турбує роль китайських компаній у побудові мереж 5G.

У Єврокомісії заявили, що європейці повинні остерігатися ризиків, які несе техніка Huawei, адже вона має "чорні двері", які дають доступ до зашифрованих даних. Там переконані, що китайські компанії виробляють чіпи, які можуть бути використані "для отримання наших секретів".