Кандидат на генсека Ради Європи розповів, коли можуть зняти санкції з росіян

Середа, 23 січня 2019, 16:47

Парламентська асамблея Ради Європи може розглянути питання зняття санкцій з Росії тільки в разі виправлення Москвою своїх помилок.

Про це заявив кандидат на посаду генерального секретаря Ради Європи, литовський депутат Андрюс Кубілюс в інтерв’ю "Укрінформ".

"Організація може дуже конкретно розмовляти з російською стороною про умови, які необхідно виконати, щоб ПАРЄ зняла санкції з російської делегації. У 2014 році Росія продемонструвала, що для неї європейські цінності нічого не варті. Відтак, Росія повинна показати, що зрозуміла свої помилки, що буде виправлятися. Лише після цього Парламентська асамблея може зробити певні кроки назустріч РФ", - сказав Кубілюс.

Він також заперечив, що є "антиросійським" кандидатом, як про це говорять у Москві.

"Навпаки, я себе відчуваю дуже проросійським. У тому сенсі, що ми маємо дуже чіткий інтерес допомогти Росії розвиватися за демократичними правилами. Адже для нас це питання нашої безпеки. Те, що зараз робить Росія – вона шантажує Раду Європи", - додав він.

Як відомо, зараз у Страсбурзі триває дискусія про те, що робити з Росією, яка перебуває під санкційним тиском у ПАРЄ та повністю зупинила сплату внесків до бюджету Ради Європи, вимагаючи повністю скасувати санкційний механізм. Внесок РФ становить приблизно 33 млн євро, або 7% від бюджету організації.

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд офіційно ініціював роботу над змінами до статуту Ради Європи задля того, щоби вирішити кризу з російськими неплатежами.

Детальніше про події читайте в статті "Від метушні до помсти: що відбувається у Раді Європи навколо України та РФ".