Прем'єр Чехії звинуватив посла Китаю в брехні у справі Huawei i ZTE

Неділя, 6 січня 2019, 15:31

Прем'єр-міністр Чехії Андрей Бабіш заявив, що китайський посол в країні збрехав про результати їхньої грудневої зустрічі.

Про це пише Ceske Noviny.

Бабіш заперечив повідомлення посольства, у якому йшлося про те, що чеський уряд нібито визнав помилкою попередження з боку Національного управління з питань кібернетичної та інформаційної безпеки щодо загрози, яку несе використання апаратного і програмного забезпечення китайських компаній Huawei і ZTE.

"Китайська сторона відзначає зусилля уряду Чехії щодо виправлення відповідної помилки і сподівається, що чеська сторона вживає ефективних заходів для запобігання повторення подібних інцидентів", - заявило посольство.

Бабіш описав цю заяву як брехню. За його словами, чеська влада не зробила жодної помилки, і питання попередження щодо китайської техніки ще не вирішено.

"Те, що зробив китайський посол, було дуже нестандартним, я такого ніколи раніше не бачив", - сказав прем'єр-міністр. 

Бабіш не сказав, чи буде він вимагати від посла офіційних пояснень, однак зазначив, що в майбутньому з ним буде вести переговори міністр закордонних справ Томаш Петршичек.

Уряд у понеділок обговорить з Управлінням ризик, пов'язаний з китайськими компаніями Huawei і ZTE.

"Я сподіваюся, що завтра (у понеділок) ми дізнаємося відповіді і чеський уряд вирішить, які заходи потрібно вжити", - сказав Бабіш.

У Єврокомісії раніше заявили про те, що європейці повинні остерігатися ризиків, які несе техніка Huawei, адже вона має "чорні двері", що дають доступ до зашифрованих даних.