Вихід США з ядерного договору: РФ заявила, що залишає право на відповідь

П'ятниця, 1 лютого 2019, 20:13

Офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова заявила, що Москва залишає за собою право на відповідь і заходи в зв'язку з припиненням Вашингтоном з 2 лютого виконання зобов'язань в рамках Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД).

Про це вона заявила в ефірі програми "60 хвилин" на телеканалі "Росія-1", інформує російське агентство ТАСС.

"Якщо американська сторона все-таки остаточно сформує свою думку і вийде з Договору про РСМД, Москва залишає за собою право і на відповідну реакцію, і на дії у відповідь. Природно, це буде зроблено", - сказала дипломат.

Захарова заявила, що вважає вихід США з ДРСМД "частиною національної стратегії Вашингтона по зняттю з себе міжнародно-правових зобов'язань в різних сферах", і це "питання не до Росії стосовно порушення цього договору".

Нагадаємо, у п'ятницю Держсекретар США Майк Помпео заявив, що США виходять з історичного договору про контроль над ядерними озброєннями епохи холодної війни через те, що Росія роками порушувала домовленості.

У суботу, 2 лютого, Сполучені Штати припинять свої зобов'язання за Договором про РСМД і почнуть процес виходу з нього. Якщо Росія не повернеться до виконання умов угоди, процес виходу завершиться через 6 місяців.

Росія заперечувала усі звинувачення США. Речник Кремля Дмитрій Пєсков заявив в п'ятницю, що Росія шкодує про рішення США і звинувачує Вашингтон у "небажанні вести будь-які суттєві переговори".

Читайте також: "Ракети без обмежень: які наслідки для України матиме вихід США з ядерної угоди з РФ".